7 dingen die je herkent als je een hbo-opleiding volgt

Nu mijn (hopelijk) laatste halfjaartje als hbo-student is aangebroken, vond ik het tijd worden voor een blog met 7 dingen die waarschijnlijk iedereen herkent die op het hbo zit. Er zijn mensen die beweren dat het de tijd van hun leven is en er zijn mensen die niet kunnen wachten tot het voorbij is. Persoonlijk ben ik er nog niet helemaal uit tot welke categorie ik behoor. Mocht jij nu ook nog bezig zijn met je hbo of mis je die goede oude tijd? Dan zijn deze punten vast herkenbaar voor jou!

1. Competenties
Alleen al van het woord krijg ik de neiging om de haren uit mijn hoofd te trekken. Wie heeft dit bedacht? Bij alles wat je doet, licht je toe aan welke competenties je hebt gewerkt. Het is verschrikkelijk. Na vier jaar ken je deze bijna uit je hoofd; geen grapje.

2. Boeken
Als ijverige student besloot ik voordat ik aan deze opleiding begon alle boeken aan te schaffen. Het staat leuk in mijn kast, maar of ik deze nou veel gebruikt heb? Nee, niet echt. Van sommige boeken wist ik niet eens dat ik ze had en vraag ik me nog steeds af of ik ze ooit nog open ga doen. Waarschijnlijk niet.

3. Rooster
Je rooster is iedere week anders. Vaak heb je ook nog eens één dag in de week vrij. Deze dag heb je niet iedere week vrij, dus denk maar niet dat je op die dag extra geld kan verdienen met je bijbaantje, tenzij je een heel flexibel bijbaantje hebt. Bovendien moet je altijd goed in je agenda kijken. Dit houdt je overigens lekker scherp en zorgt voor variatie in je leven, laten we maar zeggen.

4. Deadlines
Ik weet nog dat ik voordat ik aan de opleiding begon aan iemand vroeg of het veel werk zou zijn. Deze student antwoordde toen: “Nee hoor! Als je alles op tijd doet, dan is het helemaal niet zoveel.” En precies bij het punt: ‘als je alles op tijd doet’, gaat het mis. Lees: heel erg, helemaal, dramatisch mis. Het hele blok doe je vrij weinig. Misschien sla je een boek open om vervolgens twee uur lang je Instagram te checken, maar over het algemeen doen de meeste studenten niet veel meer dan dat. Totdat de deadlines komen en iedereen als een gek aan het werk gaat tot diep in de nacht.

5. Vage opdrachten
Iedere HBO-opleiding heeft er, zo lijkt het, wel een handje van om vage opdrachten te geven. En net wanneer je denkt het helemaal te begrijpen en vol zelfvertrouwen de klas in stapt, kom je erachter dat je precies verkeerd denkt. Is it just me or…?

6. Stufi
Studiefinanciering is geweldig. Geld is geld en geld is altijd welkom. Zeker als je student bent en het geld plots niet meer op de rug van je ouders groeit. Iedere student weet hoe blij je bent als het bijna zo ver is en iedereen weet dat je voor die tijd kruipend de maand door moet komen.

7. Reflecteren
Reflectie is the key to success, volgens het hbo tenminste. Op alles wat je doet reflecteer je. Als je dat gedaan hebt, dan vragen de leraren je te reflecteren op hun les. En daarna krijg je een mailtje om een enquête in te vullen, waarin je door middel van een aantal vragen reflecteert op de leraren en het blok.

Waar moet jij aan denken als je denkt aan het hbo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.