We should all be feminists

Ik houd van lezen en zeker van het lezen van boeken die mij anders naar de wereld doen laten kijken. We Should All Be Feminists van Chimamanda Ngozi Adiche (vraag me niet deze naam hardop uit te spreken, wat een tongbreker is dit!) is zo’n boek en las hem op aanraden van mijn vriendin Dominique. Het is een klein Engelstalig boekje (misschien is hij ook wel vertaald naar het Nederlands, maar in het Engels klinkt het zó veel beter). Dit boek heeft mij zo anders naar de wereld doen laten kijken dat ik het wel met jullie moet delen. Allereerst wil ik een beetje uitleggen wat feminisme nu precies inhoudt.

Bij het woord Feminist denken veel mensen aan protesterende vrouwen die de hele dag boos kijken. Newsflash: zijn ze niet. Een Feminist is niks meer dan iemand die vindt dat mannen en vrouwen dezelfde rechten en kansen verdienen. Ik snap oprecht niet hoe je hier tegen kan zijn. Ik denk dat de meeste van jullie nu zullen denken dat vrouwen dat al hebben, maar niks is minder waar. Chimamanda legt in haar boek daar zo goed haar vinger op. Mensen, lees dit boek! Het is ge-wel-dig. En dan zal ik nu vertellen waarom zowel de meeste van jullie als ik mee doen aan onze eigen a-feministische maatschappij (ik moet toegeven, in vergelijking met andere landen valt Nederland best mee, maar het kan echt nog veel beter).

  • Een man meer betalen dan een vrouw voor precies dezelfde functie. Ja het gebeurt nog steeds en dit is echt niet oké als je het mij vraagt. Twee mensen, de een een man de ander een vrouw, hebben dezelfde functie, zijn even goed in hun vak, hebben dezelfde werktijden, maar de man krijgt meer betaald dan de vrouw. Dames en heren, hoe kan dit? Kost het onderhoud van een derde been dan echt zoveel extra dat de man meer salaris verdiend?
  • Er vanuit gaan dat mannen je drankje betalen met uitgaan. Vrouwen, wat is dit? Hoezo gaan we er vanuit dat mannen dit altijd maar doen? We willen toch onafhankelijk zijn? En toch zwaar beledigd zijn als je vriend geen drankje voor je haalt of je eten niet betaalt. Iets gaat hier mis you see. Waarom trakteer jijzelf niet? Oh en aan alle mannen die beledigd zijn als een vrouw jou trakteert, in mijn ogen is er weinig aantrekkelijker dan een vrouw die haar eigen boontjes dopt. Probeer het van deze kant te bekijken, ik vind (na het lezen van dit boek) dat het een beetje 50/ 50 moet zijn, tenzij de één multimiljonair is en de ander geen nagel heeft om aan zijn of haar kont te krabben. Dan is het een ander verhaal.
  • Mannen die vrouwen na roepen op straat. Ik word hier persoonlijk een beetje ongemakkelijk van. Ik kan niet zo goed omgaan met dit soort gekke complimenten en krijg er nogal spasme van (en ik denk heel veel vrouwen met me).
  • Ervan uitgaan dat meisjes van poppen houden en jongens van voetbal. Ik ken zoveel meisjes die goed kunnen voetballen en een hekel hebben aan poppen en andersom. Ik ben van mening dat we zouden moeten kijken naar wat een persoon leuk vindt en waar zijn of haar talenten liggen. Ik vind dat we met ze allen zouden moeten kijken naar het individu en niet naar het geslacht.
  • Vinden dat mannen de eerste stap moeten zetten. Veel mensen vinden dat de man de vrouw ten huwelijk moet vragen, de vrouw op een eerste date moet vragen, de vrouw moeten aanspreken tijdens het uitgaan of de move naar een eerste zoen moeten doen. Die arme mannen, ik voel de druk gewoon voor ze. En vrouwen: als je iets wilt, ga ervoor, pak die hete man, spreek ze aan, doe je move. YOU GOT THIS!
  • Vinden dat vrouwen het huishouden moeten doen. Er zijn nog zoveel huishoudens waarbij de vrouw na haar werk kookt, schoonmaakt, de kinderen naar bed brengt, terwijl de man televisie kijkt op de bank. Als de man dan eens kookt, bedankt de vrouw hem hiervoor. Aan alle vrouwen die hier vrede mee hebben, ik heb echt respect voor jullie harde werk. Aan alle mannen die een vrouw hebben die dit doen: please help eens mee door wat huishoudelijke taken van haar over te nemen zonder een dankjewel te verwachten. Eén team één taak toch?

Ik probeer met deze blog niet te zeggen dat we allemaal alles anders moeten gaan doen. Ik hoop alleen dat ik jullie hiermee iets bewuster maak en misschien zelfs wel aan het denken zet. Wow, dat laatste zou trouwens echt super vet zijn!

Ps. Wist je dat zowel mannelijke als vrouwelijke feministen betere seks blijken te hebben? Als dit je niet overtuigt om feminist te worden, ja sorry dan weet ik het ook niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.